"Menembus Batas, Menghadirkan Berita Lokal"

50 Jawaban Soal Bahasa Jawa Kelas 9 Semester 2: Pilihan Ganda dan Esai

Ringkasan Berita

Soal-soal yang tersedia terdiri dari soal pilihan ganda dan esai, lengkap dengan kunci jawaban sebagai panduan belajar. Pembelajaran melalui soal ini akan memberikan pengalaman dan gambaran kepada siswa. Oleh karena itu, pastikan seluruh soal diikuti secara seksama.

Soal Bahasa Jawa Kelas 9 digunakan untuk melaksanakan ulangan dan ujian sekolah pada semester 2. Soal-soal ini terdiri dari soal pilihan ganda dan esai, lengkap dengan kunci jawaban sebagai panduan belajar. Pembelajaran melalui soal ini akan memberikan pengalaman dan gambaran kepada siswa. Maka dari itu, pastikan seluruh soal diikuti secara seksama. Karena tidak menutup kemungkinan soal yang ada pada ulangan nanti sama dengan soal latihan ini. Untuk itu, ikuti seluruh soal agar bisa meningkatkan kemampuan diri dalam belajar.

Soal Pilihan Ganda

  1. Pagelaran kethoprak umume nyeritakake cerita keratonan. Ragam basa sing digawe ing pagelaran kethoprak yaiku…
  2. A. krama ndesa
  3. B. ngoko
  4. C. ngoko alus
  5. D. krama alus
    Jawaban: D

  6. Nalika pidhato awake dewe kudu nduwe rasa…

  7. A. isin
  8. B. kendel lan prigel
  9. C. wedi
  10. D. pekewuh
    Jawaban: B

  11. Cekap semanten atur kula, kupat siniram santen menawi lepat nyuwun pangapunten.
    Pethikan ukara ing inggil dipunaturaken wonten ing perangan …

  12. A. Purwaka/Pambuka
  13. B. Wasana/Panutup
  14. C. Isi Pamedharsabda
  15. D. Perangan wigatos
    Jawaban: B

  16. Ngandharake gagasan marang wong liya ( para rawuh/ tamu/ undhangan ) sarana micara sing wis kasusun kanthi tata urutan lan paugeran sing becik ing adicara tartamtu diarani

  17. A. Tanggap Wacana
  18. B. Moco
  19. C. Sinau
  20. D. wawancara
    Jawaban: A

  21. Panggonan lan wektu dumadine drama diarani …

  22. A. setting
  23. B. plot
  24. C. casting
  25. D. alur
    Jawaban: A

  26. Sandiwara tradisional kang asale saka jawa timur ,kasebut …

  27. a. kethoprak
  28. b. wayang wong
  29. c. ludruk
  30. d. lenong
    Jawaban: C

  31. Cara nyambung paseduluran lan mangerteni isining wacan surasane tembang …

  32. a. pocong
  33. b. mijil
  34. c. asmaradana
  35. d. megatruh
    Jawaban: A

  36. Kang ora klebu struktur teks drama ,yaiku …

  37. a. orientasi
  38. b. tema
  39. c. resolusi
  40. d. koda
    Jawaban: B

  41. Ing ngisor iki kang klebu parangane sandiwara kajeba …

  42. a. tema
  43. b. plot
  44. c. lakon
  45. d. wiraga
    Jawaban: D

  46. Sawijining geguritan bakal luwih gampang olehe nggoleki amanat utawa piwulang kang ana sajroning geguritan kanthi cara ….

    • a. diparafrasekake
    • b. ditembangake
    • c. diwaca
    • d. dirasakeke isine
      Jawaban: A
  47. Kanggo ngasilake geguritan kang trep panggangti mesthi mikirake …

    • a. nada
    • b. pilihan tembung
    • c. pralambang
    • d. purwakanti
      Jawaban: B
  48. Wilujeng siyang asalamualaikum kantreteman saha kawilujengan mugi kantumprapan dhumateng pnjenegan sedaya , ing sajroning pidato tuladha kasebut diarani ..

    • a. salam pambuka
    • b. surasa
    • c. panutup
    • d. pambuka
      Jawaban: A
  49. Pesen utawa nila-nilai moral kang disampekake marang pamiarsa kalebu salah sawijining unsur intrinsik teks drama …

    • A. tema
    • B. amanat
    • C. dudutan
    • D. epilog
      Jawaban: B
  50. Salah sijining tujuane pidato yaiku…

    • A. Menehi informasi utawa katrangan sawijining perkara
    • B. golek informasi
    • C. jawab soal
    • D. Menehi soal
      Jawaban: A
  51. ing ngisor iki titikane kethoprak yaiku

    • A. nganggo dialek surabaya
    • B. paraga nganggo busana tradisional
    • C. nyeritakake cerita perjuwangan
    • D. diwiwiti tari rema
      Jawaban: B
  52. ‘’ Minangka purwakaning atur, sumangga kita sesarengan ngaturaken puji syukur katur dhumateng Gusti Allah”. Pratelan pidato kasebat ing perangan …

    • A. Salam Pambuka
    • B. Purwaka
    • C. Dudutan
    • D. Panutup
      Jawaban: B
  53. Ludruk, kethoprak, wayang kalebu drama …

    • A. Tragedi
    • B. Modern
    • C. Tradisional
    • D. Komedi
      Jawaban: C
  54. Ing ngisor iki sing ora kalebu struktur drama yaiku …

    • A. paraga
    • B. orientasi
    • C. Komplikasi
    • D. Resolusi
      Jawaban: A
  55. Bab kang perlu digatekne nalika ngomentari teks drama kejaba ….

    • A. Swara
    • B. Polatan
    • C. Bathin
    • D. Polah tingkah
      Jawaban: C
  56. Pidhato padatan ugi disebut ….

    • A. Cerito
    • B. Sesorah
    • C. Moco biasa
    • D. nyanyi
      Jawaban: B
  57. Ukara pakurmatan pamedharsabda ingkang dipuntindakaken ing ngajeng kanca setunggal kelas inggih menika …

    • A. Kanca-kanca ingkang kinurmatan
    • B. Kanca-kanca ingkang wilujeng
    • C. Kanca-kanca ingkang kula tresnani
    • D. Para kanca sedaya kemawon
      Jawaban: C
  58. Klething Abang: Klething kuning cepet mrene! arep lunga menyang kutha, iki kumbahan ndang dikumbah!
    Klething Kuning: Inggih Mbak Yu sendika dhawuh
    Saka pacelathon drama ing nduwur judhul drama sing trep yaiku …

    • A. Jaka kendhil
    • B. jaka tarub
    • C. keong mas
    • D. andhe-andhe lumut
      Jawaban: A
  59. Perangane teks tanggap wacana kang isine mbagekake lan ngaturake panuwun yaiku …

    • a. pambuka
    • b. panutup
    • c. salam panutup
    • d. surasa basa
      Jawaban: B
  60. Pamicara ora bisa ngadalake pidatone sekarpe dewe amarga wektune wis di atur yaiku kahanan pidhato …

    • a. kahanan resmi
    • b. kahanan setengah resmi
    • c. kahanan ora resmi
    • d. kahanan liya liyane
      Jawaban: A
  61. Dhumateng para sepuh pinisepuh ingkang pantes pinundhi pinudhi para tamu kakung putri ingkang winantu ing pakurmatan pratelan kasebut klebu perangan tanggap wacana ..

    • a. pambuka
    • b. pangajap
    • c. surasa
    • d. panutup
      Jawaban: A
  62. Wacanen ukara ing isor iki!
    “Apa … lan adhimu wis sinau unggah-ungguh basa Jawa?”
    Tembung kang trep kangge njangkepi ukara ingkang dereng rampung ing inggil inggih menika ….

    • a. Kowe
    • b. Dheweke
    • c. Sampeyan
    • d. Panjenengan
      Jawaban: A
  63. Nalika tiyang mboten purun sadhar menawi mbuwang sampah niku kedah ing panggonane, saget ndadosaken ….

    • a. Longsor
    • b. Gempa bumi
    • c. Virus covid 19
    • d. Bencana banjir
      Jawaban: D
  64. Wacanen ukara ing andhap iki!
    “Ing sekolahan aku … jam 06.30 WIB, menawi bu guru … jam 06.00 WIB.”
    Tembung kang trep kagem njangkepi ukara ingkang dereng rampung ing inggil inggih menika ….

    • a. Teka, rawuh
    • b. Rawuh, dugi
    • c. Teka, teka
    • d. Dugi, teka
      Jawaban: A
  65. Gatekna ukara ing andhap iki!
    1) Aku lagi nulis aksara Jawa
    2) Ibu lagi masak ing pawon
    Ing inggil punika kalebet tuladha ukara ….

    • a. Tanggap
    • b. Tanduk
    • c. Prentah
    • d. Pitakon
      Jawaban: B
  66. Gatekna pranyatan ing andhap iki!
    1) Kita kedah nebihi dhaharan legi amergi mboten sae kagem kasarasan waja kita.
    2) Waja kita kedah disikat kaping kaleh sedinten utawi sawising dhahar. 3) Kita kedah ngerawat waja kita piyambak.
    4) Waja kita kedah dipriksa saben 6 sasi sepisan.
    Pranyatan ing inggil kang kalebu ukara tanggap inggih menika ukara nomer….

    • a. 1 lan 2
    • b. 2 lan 4
    • c. 1 lan 3
    • d. 3 lan 4
      Jawaban: B
  67. Tugase sutradara yaiku …

    • A. Ngatur lampu
    • B. Ngatur parabea
    • C. Ngatur peralatan
    • D. Ngatur lakune pagelaran drama
      Jawaban: D
  68. Salam pambuka ing pidhato isine…

    • A. atur salam
    • B. atur pakurmatan marang tamu
    • C. pangarep – arep
    • D. Jaluk pangapura
      Jawaban: A
  69. Klething Abang: Klething kuning cepet mrene! arep lunga menyang kutha, iki kumbahan ndang dikumbah!
    Klething Kuning: Inggih Mbak Yu sendika dhawuh
    Saka pacelathon drama ing nduwur, watek Klething Abang yaiku ….

    • A. sabar
    • B. wicaksana
    • C. ladak/galak
    • D. seneng tetulung
      Jawaban: C
  70. “Keparenga kula matur minangka sesulih siswa-siswi SMP Kristen Elkana, ngaturaken sugeng rawuh wonten ing adicara perpisahan kelas 9 ingkang sampun purna anggenipun sekolah kanthi lancar sedayanipun”
    Tema pamedharsabda ing inggil inggih menika …

    • A. Pengetan Dinten Pahlawan
    • B. Nampa siswa enggal
    • C. Perpisahan kelas 9
    • D. Pentas seni
      Jawaban: C
  71. Supados saged narik kawigatosanipun para pamidhanget, nalika medharsabda kedah migatosaken bab-bab ing ngandhap inggih menika …

    • A. Vokal/swara, intonasi, ekspresi lan isi pamedharsabda kedah cetha.
    • B. Vokal/swara, intonasi, ekspresi lan improvisasi kedah cetha
    • C. Impromtu, memoriter, intonasi, lan ekspresi kedah cetha
    • D. Impromtu, vokal/swara, intonasi lan ekspresi kedah cetha
      Jawaban: A
  72. Jenang gamping reca kayu. Batangane cangkriman iki ….

    • a. injet, golekan
    • b. dalenjet nggoleki dina
    • c. pijet, golekan
    • d. mijet, nggoleki
      Jawaban: A
  73. Jangan gori nganti judheg nggonku mikir. Cangkriman iki batangane ….

    • a. pikir
    • b. mikir
    • c. judheg
    • d. gudheg
      Jawaban: D
  74. Wacanen ukara ing andhap iki!
    Malang salah sawijining kutha ing Jawa Timur, akeh maneka warna usaha indhustri omahan kang bisa ditemoni. Tembung kang nunjukake menawi ukara ing inggil kalebet ukara tanggap yaiku ….

    • a. Indhustri
    • b. Omahan
    • c. Ditemoni
    • d. Maneka
      Jawaban: C
  75. Sawijining geguritan bakal luwih gampang olehe nggoleki amanat utawa piwulang kang ana sajroning geguritan kanthi cara ….

    • a. diparafrasekake
    • b. ditembangake
    • c. diwaca
    • d. dirasakeke isine
      Jawaban: A
  76. Basa pacelaton kang digunakake ing khetoprak yaiku ….

    • a. rinengga
    • b. legenda
    • c. jawa ngoko
    • d. krama alus
      Jawaban: C

Soal Essay

Jlentrehna apa kang diarani kethoprak lan sebutna ciri-cirine!
Jawaban:
Kethoprak yaiku salah siji drama tradisional Jawa sing nyritakake crita keratonan, legenda, utawa sejarah Jawa. Ciri-cirine antarané nggunakake basa Jawa krama alus, paraga nganggo busana tradisional, iringan gamelan, lan dipentasake ing panggung.

Nalika nindakake pidhato, sikap apa wae sing kudu diduweni supaya pidhato bisa mlaku kanthi becik?
Jawaban:
Nalika pidhato kudu nduweni sikap kendel lan prigel, ora isin utawa wedi, percaya dhiri, lan bisa ngatur swara, intonasi, lan ekspresi supaya pesen sing disampeke bisa dingerteni pamirsa.

Sebutna perangan-perangan pidhato lan jlentrehna fungsi saben perangan!
Jawaban:
Perangan pidhato ana telu:
– Pambuka/Purwaka: kanggo salam, pakurmatan, lan pambuka pidhato.
– Isi/Dudutan: kanggo nyampeke pokok isi utawa pesen pidhato.
– Panutup/Wasana: kanggo nyimpulake isi, ngaturake panuwun, lan nyuwun pangapura.

Apa sing diarani tanggap wacana?
Jawaban:
Tanggap wacana yaiku ngandharake gagasan, pamikir, utawa panemu marang wong liya kanthi lisan kanthi runtut lan nganggo tata basa sing trep ing sawijining adicara tartamtu.

Apa sing diarani setting ing teks drama?
Jawaban:
Setting yaiku latar panggonan, wektu, lan kahanan kedadeyan crita ing drama.

Apa bedane drama tradisional lan drama modern? Wenehana conto!
Jawaban:
Drama tradisional asale saka budaya daerah lan nganggo aturan tradisional, kayata kethoprak, ludruk, lan wayang wong. Drama modern luwih bebas lan nganggo gaya anyar, asring nyritakake urip jaman saiki.

Apa sing diarani amanat ing geguritan utawa drama?
Jawaban:
Amanat yaiku pesen utawa piwulang moral sing arep disampeke dening pengarang marang pamiarsa utawa pamirsa.

Kepriye carane supaya gampang nemokake amanat sajroning geguritan?
Jawaban:
Cara sing paling gampang yaiku kanthi diparafrasekake, yaiku ngowahi geguritan dadi ukara biasa supaya luwih gampang dingerteni isine.

Sebutna tugas utama sutradara sajroning pagelaran drama!
Jawaban:
Tugas utama sutradara yaiku ngatur lakune pagelaran drama, nuntun paraga, ngatur alur crita, lan mesthekake drama bisa dipentasake kanthi apik.

Apa sing diarani pacelathon lan ing ngendi pacelathon asring digunakake?
Jawaban:
Pacelathon yaiku dialog utawa guneman antarparaga ing drama. Pacelathon asring digunakake ing drama, kethoprak, lan sandiwara.

Muhammad Muhlis

Jurnalis digital yang menaruh perhatian besar pada perkembangan teknologi dan komunikasi. Ia senang membaca jurnal ilmiah, mencoba aplikasi baru, dan melakukan riset kecil untuk mempertajam analisis. Hobinya termasuk bermain catur dan mendengarkan musik klasik. Motto: "Pemahaman mendalam menghasilkan berita yang bernilai."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *